Siirry sisältöön

Kahdesti viikossa. Ei käskystä vaan omasta tahdosta.

Kala on tuonut hyvinvointia suomalaisille vuosituhansia. Sen syömisen terveyshyödyt tunnistetaan yleisesti ja lähikalan ilmastoystävällisyyteen ollaan heräämässä. Suurelle osalle huomisen aikuisista kala on silti vieras, niin kauppakassissa kuin lautasellakin. Siksi kotimainen kalaruoka tarvitsee nuorten suuntaan vetoapua meiltä kaikilta, joille se on parasta evästä, mitä tiedämme.

Kalaonni uusi kalapolvi

Nuoresta kalapolvi paranee

Joka kodissa on omanlainen ruokakulttuuri

Suhteemme ruokaan muodostuu lapsuudenkodin ruokakulttuurin pohjalta. Olemme siinä suhteessa epätasa-arvoisessa asemassa. Saamme kotoamme hyvin erilaiset valmiudet tehdä valintoja, jotka tuottavat iloa keholle, mielelle ja luonnolle.

Kotitalousopetuksessa tehdään tärkeää kasvatustyötä

Suomalaiset valmistavat kalasta ruokaa yksipuoliseen tapaan ja tuontikalaa suosien. Kärjistetysti sanoen: syömme uunilohta, tonnikalapizzaa ja kalapuikkoja. Osassa perheistä kala ei kuulu lainkaan ruokavalioon. Silloin kala tulee tutuksi lapsille lähinnä kouluruokailussa, mikä ei lisää kalaruoan vetovoimaa. Kaikki suomalaiset nuoret osallistuvat kuitenkin kotitalousopetukseen yläasteella. Parhaimmillaan kotitaloustunnit tarjoavat nuorille tasa-arvoisesti tilaisuuden tutustua kalaruokaan ja innostua siitä.

Oppitunneille on harvoin varaa hankkia kotimaista kalaa

Kotitalousopetuksen resurssit ovat tällä hetkellä monissa kouluissa niukat. Siksi nuorilla ei ole oppitunneilla riittäviä mahdollisuuksia tutkia, kokeilla ja löytää erilaisia, itselle mieluisia tapoja valmistaa ruokaa kalasta. Voi olla, että opettajan täytyy järjestää oppitunnille kaikki raaka-aineet niinkin pienellä budjetilla kuin 1 e / oppilas / tunti. Tilanne on tämä esimerkiksi kotikaupunkimme Kuopion yläasteilla. Se tarkoittaa, että mm. kotimaista kalaa voidaan hankkia harvoin opetuskäyttöön ja silloinkin vain pieniä määriä.

Kalafest

Hoi kalakollega, ryhdy sinäkin toimiin!

Tue paikallista koulua

Me kala-alan toimijat voimme tehdä yhdessä paljon suomalaisen kalaruokakulttuuriin elävöittämiseksi ja tukemiseksi. Yksi tapa on tukea niukoilla resursseilla työtä tekeviä kouluja kasvatustyössä. Järjestämällä kouluilla kalaruoka-aiheisia teematunteja tai lahjoittamalla kalaa kotitalousopetukseen edistämme tasa-arvoisuuden toteutumista ja suomalaisen kalaruokakulttuurin kehitystä – sekä kasvatamme uutta kalaruoan ystävien sukupolvea.

Pyydä meiltä vinkkipaketti

Haluatko kuulla tarkemmin tekemästämme oppilaitosyhteistyöstä? Käväise katsomassa menoa Kalafest-sivulla tai ota yhteyttä niin jutellaan aiheesta!

kalakaveri@kalavapriikki.fi

 

Kalaonni Kalafest

Vaadimme kalatasa-arvoa lapsille!

Tämän päivän nuoret ovat huomisen aikuisia, jotka muovaavat pian vuorostaan maailmaa mieleisekseen. Uusi kalapolvi -teeman alla teemme asioita sen eteen, että jokainen suomalainen nuori saisi tutustua kalaruokaan omilla ehdoillaan, löytäisi itselleen mieluisan tavan syödä kalaa ja oppisi ymmärtämään, millaiset kulutusvalinnat ovat kestäviä luonnon hyvinvoinnin kannalta.