Kalavapriikin vuonna 2016 valmistunut tuotantolaitos sijaitsee Kuopion Pienessä Neulamäessä. Tehdas on suunniteltu mahdollisimman energiatehokkaaksi. Juuri energiatehokkuus on Kalavapriikin ympäristövastuullisuuden kulmakivi. Vuonna 2018 rakennettiin aurinkoenergiavoimala, joka tuottaa noin 14 % vuosittaisesta tehtaan käyttämästä energiasta. Lisäksi hyödynnämme maalämpöä ja kaikki hukkalämpö otetaan talteen. Kalavapriikin tavoitteena on olla mahdollisimman omavarainen energian käytön suhteen.
Kalaraaka-aine hyödynnetään mahdollisimman tarkkaan ja sivuvirrat menevät kokonaan hyötykäyttöön, muun muassa vientituotteiksi, rehuksi, lemmikinruoaksi ja käsityöteollisuuteen.
Vuodessa Kalavapriikin tehtaan läpi kulkee kirjolohta ja lohta yhteensä noin 2000 tonnia ja muita kalalajeja 200 tonnia.
Muovi väistyy pahvin tieltä
Isoin muutos entiseen on muovin käytön radikaali vähentäminen pakkauksissa. Kaikki Kalavapriikin käyttämät styroxilaatikot korvataan aaltopahvilaatikoilla. Kyseessä on sekä yleinen trendi että asiakaslähtöinen ratkaisu. Asiakkaiden ei enää tarvitse hävittää pakkauksia sekajätteenä, vaan aaltopahvilaatikot voi laittaa pahvinkeräykseen. Kuopion tehtaalta myyntiin lähteneiden styrox-pakkausten määrä on ollut noin 22 000 kg. Tämä määrä siis säästetään pahvilaatikoihin siirtymällä.
DS Smithin suunnittelemassa ja valmistamassa Tuoreboxissa muovi on korvattu kuitupohjaisella pahvilla, joka on täysin vedenpitävä sekä eristää kylmää ja lämpöä.
Aaltopahvipakkausten raaka-aine on FSC-sertifioitu, mikä tarkoittaa että se on tuotettu vastuullisesti ja pakkauksen alkuperä on jäljitettävissä.
Kierrätysnäkökulman lisäksi pahvilaatikot ovat merkittävästi ympäristöystävällisempiä myös logistiikan suhteen. Pahvilaatikoiden viedessä styrox-laatikoita vähemmän tilaa kuljetuspäästöt vähenevät 95 prosentilla. Pienempään tilaan menevät pakkaukset tuovat myös säästöjä tilankäytössä.
Kalavapriikin tehtaalla on käytössä myös kartonkia käyttävä pakkauskone, jolla muovin kulutusta on pystytty vähentämään huomattavasti. Aaltopahviin siirtymisen myötä Kalavapriikki käyttää lisäksi pienlähetyksissään paperipusseja, ja muovikalvot korvataan paperilla aina kun mahdollista.
Kalavapriikki kantaa vastuunsa vesistöjen kunnosta
Vesistöissä olevien mikromuovien suhteen tilanne on niin huolestuttava, että Kalavapriikki katsoo velvollisuudekseen tarttua ongelmaan oma-aloitteisesti. Nyt tehdyillä ratkaisuilla on pitkäkantoiset vaikutukset. Kalavapriikin kaikkea toimintaa määrittelee ympäristövastuullisuuden periaate. Muovin vähentäminen on yksi sen tärkeimmistä käytännön toimenpiteistä. Siinä Kalavapriikki haluaa olla kärjessä ja viedä muovittomuuden niin pitkälle kuin mahdollista niin kuljetuksissa kuin tuotannossakin. Samalla on kyse asiakkaiden tarpeiden kuuntelemisesta, sillä yhä useampi kuluttaja on herännyt muoviongelmaan ympäristössämme.
Kalavapriikille ympäristövastuullisuus tulee oikeastaan luonnostaan – ollaanhan tekemissä luonnontuotteiden kanssa. Kalojen elinympäristön kunnosta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää paitsi eettisyyden mutta myös mahdollisimman laadukkaan tuotteen vuoksi.