Siirry sisältöön

Kalojen kunkku ruodottomana lautaselle – näin käsittelet kuhan

kalaonni-kalastajakassi.jpg

Kuha, tuo ahventen heimoon kuuluva puikula petokala, polskii kahvipöytäkeskusteluissa suosituimpien kalojen listan kärkipäässä. Ja eipä se ole mikään ihme, sillä ruskistetussa voissa paistetut ja suolalla maustetut kuhafileet ovat yksinkertaisesti ylivoimaista herkkua. Kuhaa voi valmistaa monella tapaa ja nautinto on suurin, kun fileistä muistaa poistaa ensin ruodot. Se on helppoa!

Kuha on yksi Suomen lämpimissä sisävesissä asustavista arvokaloista, eli ruokapöytään hyväksytyistä kalalajeista. Kuhan liha on erittäin maukasta ja hienostunutta, mutta maku ei ole yhtä voimakas kuin ahvenen. Kuha antaakin usein parastaan yksinkertaisilla resepteillä, mutta se taipuu valmistettavaksi monella tapaa.

Vaihtelun vuoksi fileitä voi paistaa pannulla, grillata ja savustaa. Jos kypsennät kuhaa nuotion loimussa tai hiilloksella, voit käyttää apuna parilaa eli metalliritilää, jossa kalaa on helppo käännellä. Hiillokselle kuhan voi nostaa myös folioon käärittynä, mutta silloin tuloksena on helposti keitetty kala. Uunissa kuhasta on helppo loihtia todellista gourmee-evästä esimerkiksi rullaamalla fileet leikkisiksi kuhakääryleiksi (kurkkaa ohje jutun lopusta).

Isot ruodot on mutkatonta poistaa

Suomalaisessa ruokapöydässä kuhaa arvostetaan sen vaalean ja kiinteän lihan vuoksi. Siinä on moniin muihin eväkkäisiin verrattuna vähän ruotoja ja nekin on helppo poistaa, jolloin fileestä saa lähes ruodottoman. Meiltä onkin kyselty paljon kuhan käsittely- ja valmistusohjeita ja siksi laitamme nyt kalamestareidemme vinkit jakoon.

Näin käsittelet kuhan ja nautit herkullisesta ruodottomasta kuhafileestä

Suomusta kala, mutta jätä nahka

Jos grillaat, hiillostat, loimutat tai pariloit kuhafileetä, niin suomusta kuha ennen fileointia, mutta jätä nahka fileeseen. Nahka suojaa kypsennettäessä kalan lihaa.

Poista pystyruodot

Kuhafileessä on pienet pystyruodot ja niiden poistaminen käy helposti. Tunnustele sormella, kuinka pitkälle kohti pyrstöä ruotorivi jatkuu. Leikkaa terävällä veitsellä ruotorivin molemmilta puolilta viillot. Kun nostat leikatun suikaleen irti, jäävät ruodot siihen kiinni ja näin saat ruodottoman kuhafileen.

Kypsennä makusi mukaan

Nahattoman fileen voit paistaa sellaisenaan, leivittää ja paistaa tai kypsentää valitsemallasi tavalla. Paistoaika pannulla on noin 2–3 minuuttia per puoli. Muissa valmistustavoissa kypsennysaika vaihtelee 5–45 minuuttiin fileen paksuudesta ja lämmönlähteestä riippuen. Kala on kypsää, kun liha muuttuu kauttaaltaan valkoiseksi.

Savustusvinkki!

Kuha maistuu myös savustettuna. Koska kuhassa on vain vähän rasvaa, voi se kuivua herkästi savustimessa. Siksi kuhafilee kannattaa voidella reilulla voilla tai öljyllä ennen savustamista. Voitelu kannattaa myös kuhaa loimuttaessa. Savusta kuhafilettä savustuspöntössä koosta riippuen 15–45 minuuttia.

Kalaonni-pakkauksia pöydällä

Testaa leikkisät rullatut kuhakääryleet uunissa

Kääryleeksi rullattu kuhafilee on mehevän maistuvaa evästä! Kuharullan sisään voit laittaa vaikkapa tuorejuustoa, pari siivua kylmäsavuhaukea tai kylmäsavukirjolohta. Voit käyttää myös sitruunaa ja yrttejä mausteena makusi mukaan. Herkullista!

Kuharullat valmistuvat nopeasti uunissa näin:

  1. Poista nahattomista kuhafileistä pystyruodot yllä olevan ohjeen mukaan
  2. Nuiji fileitä kevyesti lihanuijalla kelmun välissä paksuimmalta kohdalta. Näin saat fileistä tasapaksuja ja kääryleiden rullaaminen on helpompaa.
  3. Mausta fileet makusi mukaan pippurilla ja kevyesti suolalla (ole tarkkana suolan kanssa, etenkin jos käytät täytteenä kylmäsavulohta)
  4. Täytä fileet valitsemallasi täytteellä
  5. Kääri kalat rulliksi ja nosta voideltuun uuniastiaan
  6. Lisää jokaisen rullan päälle nokare voita
  7. Halutessasi voit kaataa astiaan 2 dl valkoviiniä tai kalalientä
  8. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia
  9. Nauti!