Siirry sisältöön

Kotimaisen ruoan ystävä, ethän unohda kalaa?

kalaonni-suomalainen-kala-02.jpg

Ilmastonmuutos, korona ja Ukrainan-sota ovat herättäneet suomalaiset pohtimaan ruoantuotannon kestävyyttä, turvallisuutta sekä riittävän omavaraisuuden tärkeyttä. Tämä on voimistanut haluamme suosia kotimaista ruokaa. Silti lähes 80 % syömästämme kalasta on ulkomaista.  Tässä jutussa pohdimme, mistä hämmentävä ristiriita johtuu. Lopuksi kerromme viisi syytä, miksi sinunkin kannattaa valita kotimaista kalaa lautaselle.

Suomessa tuotetun ruoan osuus vähittäiskaupan elintarvikkeiden myynnistä on kasvanut viime vuodet kiihtyvään tahtiin. Kotimaisuuden uutisoitiin nousseen merkittäväksi ilmiöksi vuonna 2021, jolloin jopa 90 % kuluttajista kertoi haluavansa suosia ostoksissaan kotimaisia tuotteita.

Ruokakauppojen myyntitilastot kertoivat meidän hankkivan kotimaisina erityisesti maitovalmisteet, juustot ja jogurtit, lihat ja lihajalosteet, leivät, korput, kananmunat, ravintorasvat ja valmisruoat. 

Tuoreen Ruokailmiöt 2023 -tutkimuksen mukaan 80 % suomalaisista ostaa tällä hetkellä marketista mielellään kotimaisen tuotteen, jos se vain on mahdollista.

Edellä mainitut luvut viestivät vahvasta halusta suosia suomalaista ruokaa. Mistä siis johtuu, että vain noin yksi viidestä syömästämme kala-ateriasta on kotimainen? Emmekö halua syödä kotimaista kalaa – vai eikö sen ostaminen ole aina käytännössä mahdollista riittävän usein?

 

Kaksi miestä pitää kädessään Kalastaja-kangaskassia.

Miksi syömme ulkomaista kalaa, vaikka arvostamme kotimaista ruokaa?

Me tunnistimme kolme seikkaa jotka ohjaavat tällä hetkellä valintojamme vastoin haluamme suosia suomalaista ruokaa:

1. Kotimaisen kalan myymäläsaatavuus

Me betonimeren markettikalastajat olemme kauppojen valikoimien armoilla. Jos kotimaista kalaa ei ole tarjolla lähikaupassamme, harvalla on aikaa tai halua sännätä vain sen perässä toiselle apajalle.

Kalaostastojen valikoimaan vaikuttavat ketju- tai kauppakohtaiset linjaukset sekä sesonki- ja pyyntikausivaihtelu, joka näkyy erityisesti kalastetun luonnonkalan tarjonnassa. 

Kasvatettua kotimaista kalaa on sen sijaan tarjolla nykyisin vuoden ympäri. Siksi esimerkiksi suomalaista kirjolohta saa halutessaan ostettua tasaisen varmasti, ainakin markettien kalatiskiltä.

Myös valmiiksi pakatun kotimaisen tuorekalan ja kalajalosteiden tarjonta on monipuolistunut ja sitä myötä kotimaista kalaa on tullut tarjolle pieniinkin lähimarketteihin. 

Pakattua kalaa ostaessa tulee kuitenkin helposti harhaanjohdetuksi. Pakkaukset viestivät “sinivalkoisuudellaan” kotimaisuudesta, vaikka tuote olisi ulkomaista kalaa. 

Kalaonni on yksi harvoista kalaruokataloista, joiden tuotteissa käytetään vain kotimaista kalaa.

Kotimaisen kalan myyntilukuihin voi siis osaltaan vaikuttaa se, että ostamme tietämättämme ulkomaista kalaa.

 

2. Tuontikalan halpa hinta

Hinta on toinen erinomaisen tärkeä tekijä, joka selittää ulkomaisen kalan suosiota kotimaisen ruokabuumin keskellä. Yleinen kustannusten nousu pakottaa säästämään siinä missä vain voimme myös ruokaostoksissa.

Me suomalaiset rakastamme lohikaloja. Ne lukeutuvat kuitenkin tällä hetkellä arvokaloihin myös hintansa puolesta.  Siispä norjalaisen merilohen ale-kampanjat näkyvät kuhinana kalatiskillä ja täyttävät suomalaisten pakastimet ulkomaisella kalalla viikoiksi eteenpäin.

Lohi houkuttaa niin kovasti, että suljemme pois mielestämme esimerkiksi sen faktan, että kotimainen kirjolohi on kestävää pientuotantoa verrattuna norjalaisen lohen tehotuotantoon ja sen haitallisiin ympäristövaikutuksiin.


3. Henkilökohtaiset tottumukset, mieltymykset ja mielihalut

Kahden edellä mainitun tekijän ohella ostoskäyttäytymiseemme vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset ja mielihalut. 

Rakkaat makumuistot ja tarve kokea uusia ruokaelämyksiä ohjaavat valintojamme. Me haemme ruoasta monenlaista mielihyvää. Jos olemme rehellisiä, emme ole siksi edes halukkaita vaihtamaan suosikkejamme kotimaisiin, jos joudumme silloin luopumaan vanhoista tavoistamme ja lempiruoistamme.

Esimerkkinä tonnikalapizza. Sen valmistaminen kotimaisesta kalasta on yhtä mahdollista kuin aamiaismehun puristaminen suomalaissa hedelmätarhoissa kasvaneista appelsiineista.

Nämä edellä esitellyt kolme tekijää vaikuttavat ulkomaisen kalan suosioon Suomessa. Uskomme silti, että jos aidosti haluamme syödä kotimaista ruokaa, se olisi myös kalan osalta meille mahdollista useammin.

Edes hinta ei ole este. Kalalajeja ja -tuotteita sesongin mukaan vaihtelemalla kotimaista kalaa saa hankittua hyvinkin edullisesti kaikkina vuodenaikoina.

 

Kalatuotetta syömässä piknikillä.

Tunnetko nämä viisi kotimaisen kalaruoan hyvinvointivaikutusta?

Ostamalla useammin kotimaista kalaa, edistämme omaa terveyttämme, yhteisen ympäristömme ja suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia . Nämä viisi hyötyä sinäkin saavutat kotimaista kalaa syömällä: 

1. Syöt tuoreinta mahdollista kalaa

Kotimainen kala on todennäköisemmin tuoreempaa. Kotimaiset kalat pyydetään läheltä paikallisista vesistä, mikä varmistaa tuoreen ja laadukkaan tuotteen. 

2. Tiedät mitä syöt ja pysyt terveenä

Kotimaisen kalan alkuperä on yleensä tiedossa, olipa kyseessä vesistö tai kasvattamo. Meillä viranomainen valvoo erittäin tarkkaan koko kalaruoan tuotantoketjua, aina kasvattamisesta tai pyynnistä ruoaksi valmistamiseen saakka. Se varmistaa, että suomalainen kalaruoka on erittäin laadukasta ja turvallista ravintoa.

3. Koet uusia, yllättäviä makuelämyksiä

Suomalaisesta kalasta on tullut markkinoille uudenlaisia, nopeita ja helppoja tuotteita. Käyttövalmiita, ruodottomia ja tämän ajan ruokatrendien mukaan maustettuja kalatuotteita löytyy mm. Kalaonnin valikoimista lukuisia. Vastuullisia vaihtoehtoja on tarjolla myös tuhansien kilometrien päästä rahdatulle tonnikalalle.

4. Saat kalaa kaupasta myös tulevaisuudessa

Kotimaista kalaa suosimalla tuet Suomen elintarviketuotanto- ja kalastusalaa ja vaikutat myönteisesti Suomen talouteen. Ostamalla kalastajien omista vesistöistämme pyytämää kalaa voit auttaa varmistamaan vaativaa työtä tekevien ammattilaisten vakaan toimeentulon ja huolehdit, että kotimaista luonnonkalaa on saatavilla kaupoissa myös tulevaisuudessa.

5. Autat vähentämään ilmastopäästöjä

Kotimaisen kalan hiilijalanjälki on merkittävästi ulkomailta tuotua kalaa pienempi, olipa kyse kalastetusta tai kasvatetusta kalasta. Tutustu tästä Kalaonnin tuotteiden hiilijalanjälkiin.

 

Lähteet & lisää luettavaa:

https://yle.fi/a/3-11970895

https://yle.fi/a/3-12497596

https://yle.fi/a/3-11677042 

https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/vastuullisuus/ruokailmiot-2023

https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2022/k-ryhman-trendikatsaus-2023-nyt-nousussa-kekseliaisyys-niksikkaat-ratkaisut-ohjaavat-suomalaisten-ruoka-arkea/ 

https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2022/k-ryhman-myyntidata-paljastaa-naita-halpoja-perustuotteita-ostetaan-nyt/ 

https://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2021/kotimaisuus-on-suomessa-jo-globaalissakin-mittakaavassa-huipputasoa-oleva-ilmio-eika-suosiolle-nay-loppua/

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/tiedatko-sina-totuuden-ostamastasi-kalasta-yli-puolet-suomalaisista-luulee-oleellisen-asian-vaarin-kaytannossa-moni-ei-syodessaan-tieda/7831388 

https://mmm.fi/kalat/strategiat-ja-ohjelmat/kotimaisen-kalan-edistamisohjelma

https://www.luke.fi/fi/tilastot/kalan-kulutus/kalan-kulutus-2021 

https://wwf.fi/ruoka/ruuan-ymparistovaikutukset/

https://www.hs.fi/visio/art-2000009347907.html