Siirry sisältöön

Uhanalaiset asukkaat saavat pian seurakseen yli 12 000 uutta lajitoveria Runkausjoella – Lohitalkoot on vaelluskalojen asialla

Lohitalkoot 2024

Lohitalkoot kokoaa jälleen toimijoita, päättäjiä sekä mediaa keskustelemaan vaelluskalojen palauttamisesta Kemijoen vesistöalueelle. Samalla kunnostettuun Runkausjokeen istutetaan lahjoitusvaroin 12 000 Itämeren lohenpoikasta. Ne lähtevät merivaellukselle muutaman vuoden kuluttua ja palaavat täysikasvuisina kotijokeensa kutemaan.

Kemijoen alaosaan on luotu nykyaikaisia ratkaisuja, jotta uhanalaiset vaelluskalat pääsevät patojen ohi. Myös sivujokia ennallistetaan niiden kutu- ja poikasvaiheelle suotuisiksi elinympäristöiksi. Tervolan Runkausjoen kunnostus valmistui vuonna 2021, minkä jälkeen sen vaelluskalakantaa on elvytetty mäti-istutuksin.

Lohitalkoot 2024 -tapahtumassa Runkausjokeen lasketaan 12 000 kappaletta vuoden ikäisiä Torniojoen kannan lohenpoikasia. Istutus toteutetaan lahjoitusvaroin täydennysistutuksena. Sen yhteydessä järjestetään keskustelu- ja kyselytilaisuus vaelluskalojen palauttamisen suunnitelmista ja toteutuneista parannustöistä Kemijoen vesistöalueella.

Ensimmäiset Lohitalkoot järjestettiin keväällä 2023. Seurantatulokset ja palaute olivat niin rohkaisevia, että tapahtuma toteutetaan nyt uudelleen.

– Vuosi sitten istutettuja merkattuja lohenpoikasia löytyi syksyn sähkökoekalastuksissa laajalta alueelta ja tiheydet olivat korkeita. Tämä osoittaa istutuksen onnistuneen hyvin, kala-asiantuntija Jan-Peter Pohjola joen kunnostaneesta Kalasydän Oy:stä kertoo.

– Osallistujat kokevat Lohitalkoot tärkeäksi avoimen keskustelun ruokkimisen ja yhteistyön syventämisen kannalta. Kotimainen kala ja vesistöt kaipaavat yhteistä vetoapua meiltä kaikilta, Lohitalkoot-tapahtuman alullepanija kalaruokatalo Kalavapriikki Oy:n toimitusjohtaja Jari Korhonen toteaa.

Lohitalkoot järjestetään maanantaina 3.6.2024 klo 11:00 alkaen Runkausjoella Tervolassa. Mukana tapahtumassa ovat Korhosen lisäksi muun muassa Lapin liiton vaelluskalatyöryhmän vetäjä Lassi Kontiosalo, Kalasydän Oy:n kala-asiantuntija Jan-Peter Pohjola, Kemijoki Oy:n ympäristöasiantuntija Maria Pikkupirtti sekä jokitalkkari Juha Mäkimartti ja jokialueen asukkaita.

Lohenpoikaset istutukseen lahjoittavat tänä vuonna kalaruokatalo Kalavapriikki Oy, tervolalainen perheyritys Veljekset Vaara Oy ja Voimalohi Oy.

KUTSU MEDIALLE – Lohitalkoot 2024 Runkausjoella

Tervetuloa maanantaina 3.6.2024 klo 11.00–13.30 Tervolan Runkausjoelle (Heikkisentie 304, Tervola, N 7332666 E 420526) tutustumaan ennallistettuun vaelluskalojen kasvu- ja lisääntymisympäristöön, keskustelemaan Kemijoen alueen vaelluskalakuulumisista sekä kantamaan poikaset uuteen kotiinsa.

Median edustajat voivat halutessaan osallistua poikasten veteen laskemiseen happipusseista. Tiedustelut: Minna Toivonen, Kalasydän Oy, 050 3399 087, minna@fishheart.com

Kalanpoikasten istutushetken ympärille suunniteltu Lohitalkoot-tempaus tapahtuu seuraavalla aikataululla ja ohjelmalla:

Aikataulu ja ohjelma:

Klo 11.00–12.00 Vapaamuotoista jutustelua kokki Jesse Valkaman kalaruokakojun äärellä

Klo 12.00–13.00 Vaelluskalakuulumisia Kemijoen Runkaukselta, kysymyksiä ja keskustelua

Klo 13.00–13.30 Kalanpoikasten uuteen kotijokeen laskeminen. Halukkaat voivat osallistua poikasten kantamiseen ja veteen laskemiseen

Puheenaiheet:

Mitä kuuluu vuosi sitten Lohitalkoissa istutetuille kalanpoikasille sekä ennallistetulle Runkausjoelle: kala-asiantuntija Jan-Peter Pohjola, Kalasydän Oy.

Vaelluskalakantojen palauttaminen Kemijokeen: ympäristöasiantuntija Maria Pikkupirtti, Kemijoki Oy. Vesivoimaa Kemijoesta tuottava energiayhtiö on yksi Runkausjoen kunnostamisen rahoittaneista toimijoista.

Suunnitellut ja toteutuksessa olevat vaelluskala-hankkeet Kemi-Ounasjoella. Lassi Kontiosalo, Lapin liitto, Kemi-Ounasjoen Vaelluskalatyöryhmän projektipäällikkö.

Yhdessä kotimaisen kalan asialla: Istukaskalalahjoituksen tekijä Jari Korhonen, Kalavapriikki Oy ja lohenpoikasten kasvattaja toimitusjohtaja Kari Vääräniemi, Kalankasvatus Vääräniemi Oy

Paikallisen kalamiehen kertomaa: Juha Mäkimartti, Kemijoen varren asukas ja Runkausjoen jokitalkkari.


Tietoa Lohitalkoot-tapahtuman järjestäjistä ja osallistujista:

Juha Mäkimartti, Runkausjoen jokitalkkari, on Kemijoen varressa asuva innokas kalastaja ja luontoaktiivi. Hän on ollut mukana Runkausjoen kunnostustyössä alusta asti.

Kalankasvatus Vääräniemi Oy on uhanalaisten istukaskalojen ja vastuullisen ruokakalan kasvattaja, on työllään mukana vahvistamassa Suomen luonnonkalakantoja ja luomassa parempia apajia kalastajille.

Kalasydän Oy, Runkausjoen kunnostuksen toteuttaja, ennallistaa vaelluskalojen lisääntymisympäristöjä ja valmistaa nykyaikaisia kalatiejärjestelmiä, jotta vaelluskalat pääsevät liikkumaan vapaasti muuttuneissa vesistöissä.

Kalavapriikki Oy on kestävämmän suomalaisen elintarviketuotannon lähettiläs, joka on kotimaisen kalan ja elävän kalaruokakulttuurin asialla.

Kemijoki Oy, vesivoimaa Kemijoesta tuottava energiayhtiö, on yksi Runkausjoen kunnostamisen rahoittaneista toimijoista.

Lapin liitto, Kemi- ja Ounasjoen vaelluskalatyöryhmän koordinointi.

Veljekset Vaara Oy on tervolalainen puunjalostusalan perheyritys, jolla on yli 100-vuotinen historia.

Voimalohi Oy huolehtii Kemijoella toimivien energiayhtiöiden, Kemijoki Oy:n ja Pohjolan Voima Oy:n, kalakannanhoidollisten istutusvelvoitteiden ja vaelluskalahankkeiden toteuttamisesta.