Siirry sisältöön

Helpot vinkit kalan valmistukseen

kalaonni-resepti-grillilohi-parmesaanikurpitsa-tzatziki.jpg

Avain hyvään ateriaan on hyvin kypsennetty kala. Me Kalaonnilla kokosimme yhteen helpoimmat tavat, joilla valmistat kalan mukavasti pannulla, uunissa ja grillissä. Vinkit sopivat monille eri kalalajeille, joten valitse suosikkisi ja käy kokkaamaan!

Kalan paistaminen pannulla

 • Paras maku syntyy voita säästämättä
  Nakkaa kala runsaaseen voihin keskilämpöiselle pannulle ja paista muutama minuutti kummaltakin puolelta. Tarkka paistoaika riippuu kalan paksuudesta, mutta tiedät ateriasi olevan valmis, kun kala on kypsä sisältä. Tämä klassikko toimii kaikilla kalalajeilla.

 • Leivittämällä lisää makua ja rapeutta
  Kääntele kalasi kananmunassa ja maustetussa korppujauhossa ja laita sitten paistumaan rasvaan keskilämpöiselle pannulle. Maukas lopputulos vaatii normaalia enemmän rasvaa, mutta tuloksena on mahtavan rapea herkku. Tämä paistotyyli sopii parhaiten ohuelle kalafileelle, kuten Kunkku Kuhafilee tai Hurmaava Haukifilee. Ota testiin esimerkiksi Pike & Chips, Helmi Kylmäsavuhaukisiivusta valmistettu moderni versio Fish & Chips – klassikkoruoasta.

  Kalaonni resepti Pike & Chips

 • Suolapedillä helposti hiilloksen makua
  Lämmitä pannu kuumaksi ja ripottele sille reilu kerros merisuolaa. Pannulla hiillostaminen sopii parhaiten rasvaisille kalalajeille, joten aseta suolakerroksen päälle esimerkiksi Blanko-kirjolohipala tai Suvereeni Siikafilee, hiillosta kypsäksi ja nauti.

Kalan paistaminen uunissa

 • Nesteessä hauduttaminen nopeuttaa kypsennystä
  Kaada kalasi päälle kuumaa tai kiehuvaa nestettä, esimerkiksi suolalientä tai ruokakermaa, ja työnnä tavalliseen tapaan uuniin. Tämä valmistustapa sopii kaikille kaloille, joten kokeile hauduttaa oma suosikkisi tai ota testiin uudempi tuttavuus ja löydä uusi lemppari.

 • Helpoin kypsennys kuivapaistamalla
  Lämmitä uuni noin 175-asteiseksi ja laita kala uuniin sellaisenaan. Tämäkin valmistustapa sopii kaikille kalalajeille, mutta kypsyminen vie hieman kauemmin kuin nesteessä hauduttamalla. Ole kuitenkin tarkkana, ettei kala unohdu uuniin liian pitkäksi aikaa ja muutu kuivaksi. Testaa esimerkiksi itämaisesta ruoasta inspiraatiota saanut Green Curry kirjolohta ja kasviksia kookoskermassa.

  Kalaonni reseptI Green Curry kirjolohta ja kasviksia

 • Grillin makua uunissa grillivastusten alla
  Tee kalan nahkaan viiltoja ja laita viiltoihin voita. Työnnä sitten kala uuniin grillivastusten alle nahkapuoli ylöspäin. Ateriasi on valmis, kun kala on kypsää. Tämä valmistustapa sopii nahalliselle, suomutetulle kalalle, kuten Suvereeni Siikafilee tai Kunkku Kuhafilee.

Kalan grillaaminen

Kalaa grillatessa avuksi kannattaa ottaa halsteri. Sillä kalaa on helppoa käsitellä ja käännellä ilman, että se hajoaa.

Kalaonni resepti Teriaykilohta ja haudutettuja kasviksia

Kypsennyksen alussa grilli kannattaa pitää kuumana, jotta kala saa hyvän värin, minkä jälkeen kala kypsytetään loppuun miedommalla lämmöllä. Ota seuraavan kerran grillatessasi kokeiluun esimerkiksi Teriyaki-kirjolohta ja grillikasviksia tai Grillattua kirjolohta, parmesaanikurpitsaa ja tzatzikia.


Tästä klikkaamalla löydät lisää mahtavia reseptejä!